Ваксината за деца съдържа три грама по-малко от основното вещество, тя

...
Ваксината за деца съдържа три грама по-малко от основното вещество, тя
Коментари Харесай

Ваксината за деца съдържа по-малко количество основно вещество

Ваксината за деца съдържа три грама по-малко от главното вещество, тя е педиатрична, само че това не я прави по-малко ефикасна. Напротив, тя е толкоз ефикасна, колкото и дозата за възрастни. Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който дружно с началника на отдел " Надзор на заразните заболявания " доктор Кремена Пармакова и изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов дадоха конференция по отношение на имунизацията на деца на възраст от 5 до 11 година По думите на Кунчев, особеното е, че тази ваксина е в действителност педиатрична, тя е с изменен състав от позиция на наличието на антигена.

В България към този момент дойдоха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на Пфайзер. 18 хиляди дози се съхраняват в " БулБио-НЦЗПБ ", а по 12 хиляди са изпратени в РЗИ Пловдив и РЗИ Велико Търново.

" При тази ваксина флаконът е с 10 дози, което прави организацията малко по-трудна. Защото просто трябват 10 деца, с цел да се употребява оптимално дозата. Това е повода разпределянето на имунизациите да е концентрирано в избран брой центрове. Ваксината за деца има и позитивен фактор, тъй като производителите са съумели да я стабилизират и по този начин тя устоя по-дълго време на предпазване при естествени условия ", изясни основният здравен контрольор.

Здравните специалисти предлагат на всички, които желаят да ваксинират децата си, да създадат предварителна спогодба за час, с цел да не се постанова да чакат.

За момента не се разисква бустерна доза за децата.

Ваксините могат да бъдат съхранявани по-дълго време. Когато се отвори флаконът, срокът за потребление е 12 часа, съхранението в хладилни условия след отваряне е 10 седмици.

" Данните за резултатност на детската ваксина дават 91% сигурност. Информацията е на база страни като Израел, Съединени американски щати, Канада, където към този момент се ползва. Противопоказанията са като при имунизацията за възрастни. Болка на мястото на слагане, леко зачервяване. Европейската организация по медикаментите даде своето мнение за използването на имунизацията. Към края на ноември са приложени над 18 млн. дози ", добави Богдан Кирилов.

" Към момента стартираме с 69 пункта, в които ще може да се откри имунизацията за деца. В тези пунктове се слагат ваксини по принцип. Въпросът е родителите да изискат да защитят децата си. Готови сме да бъдем доста гъвкави, в случай че се насочат към нас претенции от персоналните лекари, че имат искащи деца да имунизация ", сподели началникът на отдел " Надзор на заразните заболявания " доктор Кремена Пармакова.

" Хората имат терзания по отношение на отсрочени във времето нежелани реакции. Задължително има следене най-малко 2 месеца на всички участници в клиничните изпитвания и то продължава и след приключването му ", изясни Кирилов.

Как ще става имунизацията?

" Родител с детето посещава пункта - прави се обзор на детето, по-късно имунизацията се ползва и се отразява в регистъра за имунизация, надлежно детето ще може да получи и дигитален коронавирус документ, изясни доктор Пармакова. Няма да е належащо единодушие за имунизация и от двамата родители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР